HIVATALOS MŰVÉSZET - AKADÉMIZMUS - HISTORIZMUS

A kiegyezés után alapított Képzőművészeti Főiskolával (Országos Mintarajztanoda és Rajztanárképző Intézet) megvalósult a képzőművészet rendszeres oktatása Magyarországon. A korszakra megszűntek azok a hiányosságok, amelyek akadályozták a művészeti élet fejlődését. Volt már kiállítás céljait szolgáló épület, s gyarapodtak a múzeumi képzőművészeti gyűjtemények is. A korszakban működő művészek azonban felkészültségüket továbbra is külföldön, nagyrészt a müncheni akadémián szerezték. Jelentős befolyással volt emellett Párizs, Düsseldorf, s a szobrászatot tanulók számára a bécsi akadémia.

1867 után a nagy középítkezések korszaka köszöntött be, amely jelentős feladatokkal látta el a képzőművészeket is. Reprezentatív falfestményeket és történelmi tablókat kívántak a magyar államiságot hangsúlyozó középületek. A hivatalos megrendeléseket az akadémiai képzettségű mesterek kapták, akiknek jelentős képviselője volt Lotz Károly, Benczúr Gyula, Liezen-Mayer Sándor. A hazai képzésben is a müncheni akadémizmus érvényesült, elsősorban Keleti Gusztáv, a főiskola igazgatója, a mindenkori kormány bizalmas embere révén.

Ez az az időszak, amikor sor került a hivatalosan támogatott művészet és a haladást képviselő törekvések szétválására. A technikailag bravúros akadémizmus nem tudott túljutni az uralkodó osztály sajátos igényeinek kielégítésén, s minden érdeme ellenére egyre inkább a fejlődés kerékkötőjévé vált. Hosszú utóélete átnyúlik a 20. század első évtizedeire; kiállítási lehetőségeket, díjakat továbbra is zömében akadémikus szemléletű, historikus művek kaptak. Minden új képzőművészeti törekvés az akadémiák esztétikai elvei és formai normái ellen vívott harcban született meg.

Gyűjteményünk kitűnő alkotásokon keresztül mutatja be az akadémikus festészet és szobrászat legjobb eredményeit.

A művésznő álma Segesvári részlet Női arckép Gróf Dessewffy József Kazinczy levelét olvassa Zeusz és Szemelé Gyermek arckép Vénus és Tannhäuser Árpádházi Szent Erzsébet és a koldusasszony Múzsa (Ámor és Psyché) Női akt Kornéliához A reneszánsz apotheozisa (Mennyezetkép II.) József és Putifárné Erzsébet királyné mellszobra Jézus születése (Karácsony) Freskóvázlat (Poszeidón) Férfiportré Szemere Henrica portréja