Lyka Károly

Tengerpart bárkával

KÉSZÍTÉS IDEJE:1894. ANYAG, TECHNIKA: olaj, vászon
MÉRET: 26,5x40 cmLELTÁRI SZÁM:P.77.238.
TEMATIKA: tájkép
A művészettörténész Lyka Károly pályája a nagybányaiakéval indult. Mint festőnövendék Münchenben került ismeretségbe a Hollósy-kör tagjaival. Szemlélete, művészetről vallott nézetei az övékével együtt formálódott. Már müncheni évei alatt remek tollú írónak bizonyult, és a későbbiekben műkritikusi tehetségét állította az akadémiai felfogással szembehelyezkedő modern törekvések szolgálatába.
Budapesti lapok tudósítójaként 1892–1896 között Itáliában élt, s miközben hivatására készült, a művészet gyakorlati oldalát sem iktatta ki teljesen életéből. Számos ceruzarajzot készített vázlatkönyvébe, s néhányszor ecsethez is nyúlt. Ez időben született képünk, amelyről Lyka önéletrajzi írásában is megemlékezik: „Anzióban egy tengerparti képet is festettem, partra vetett bárka maradványaival.”
A kisméretű festmény kitűnő illusztrációja Lyka műkritikusi állásfoglalásának. Akadémikus sablonoktól mentes, természetelvű, friss kompozíció. Olyan mű, amely a természetet – amint azt Lyka elméleti munkáiban követelményként állította a modern festészet elé – a festő lelkén átszűrve adja.

Az új természetlátás művészei
Vissza...